Rouw

2018 was het jaar van rouw voor mij. Rouw voor wat nooit heeft kunnen zijn. Rouw voor wat niet meer kan.

Ik rouwde om het gezin dat ik niet heb kunnen hebben. Kinderen zien opgroeien en liefdesuitingen gericht aan jouw van je eigen vlees en bloed. (Ik heb er voor gekozen om ze niet te krijgen omdat ik weet wat het is om een geestelijk zieke moeder te hebben.)

Ik rouwde om de carriere die ik nooit heb kunnen hebben. Ergens goed in zijn en daarvoor gaan.

Ik rouwde omdat ik mijn hobby’s nooit lang deed, net zoals alles wat ik aanpakte. Vrijwilligerswerk, genoeg gedaan. Nooit afgemaakt. Was ik dan nergens goed in? Jawel, ik kon heel veel. Ik kon boetseren, ik kon schilderen, ik kon mijn huis mooi maken, ik zag er altijd leuk uit. Wat wil je nog meer. Iets blijvends graag.

Ideeën te over mijn leven lang. Altijd iets nieuws uitproberen. Al die tijd kon ik niet te veel nadenken over mijn schizoaffectiviteit.

Toen kwam de borstkanker, de chemo, de bestralingen en toen de mokerslag… Stilstand. Ik werd letterlijk tot stilstand gebracht.

Ik rouwde en rouwde een heel jaar lang. Er was niets meer in de toekomst. Ik had alles al geprobeerd, het was op. Dit was wie ik was, ik kon er niet omheen.

Mijn vooruitzichten waren zwart en donker. De moeheid van de behandelingen van de kanker maakten dat ik weinig kon. En het licht aan het eind van de tunnel was er nog niet.

Maar er kwam een eind aan. Het licht begon te gloren toen ik weer ging schrijven. Mijn passie samen met lezen.

Al is mijn schrijfkunst minder dan vroeger, nou ja anders kan ik beter zeggen, toch heb ik er voldoening aan.

Ik ben een ander persoon nu, dan voor de kanker. Stabiel, rustig en volwassen.

7 gedachten over “Rouw

  1. Wat herkenbaar, die rouwgevoelens. Goed om bij stil te staan op zijn tijd want het mag zijn. Fijn dat je er niet mee versmelt, met die gevoelens, want je ziet ook wat je hebt bereikt; stabiel en rustig… Dat is winst!

    Bedankt voor je reacties onder mijn verhalen. Ik heb net iets aan je terug geschreven op annderverhaal. Leuk om zo bij elkaar te lezen. Wens je een fijne dag!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s